


Ryż czarny BIO 400g Bioplanet
Opis
Produkt Rolnictwa Ekologicznego
Ryż czarny jest odmianą kleistą, powszechnie używaną w Tajlandii i na Filipinach. Ryż ten ma nieusuniętą warstwę otrębów nadającą mu brązowego lub czarnego koloru. Jest on używany do deserów w szczególności w połączeniu z mlekiem kokosowym. Chińczycy wierzą, że spożywanie czarnego ryżu poprawia kolor włosów oraz zabezpiecza je przed siwieniem. Polecany również jako cenny dodatek do pełnoziarnistego ryżu lub sałatek warzywnych. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1/2 filiżanki czarnego ryżu, 1 i 1/2 filiżanki pełnoziarnistego ryżu, 4 filiżanki wody, szczypta soli morskiej. Wypłukany ryż dodać z solą do gotującej się wody, gotować na małym ogniu (płytce) pod przykryciem 60 minut. Oprócz walorów smakowych, ryż ma niebagatelne znaczenie w diecie wielu ludzi. Gotowany ryż pozwala zachować właściwy poziom cholesterolu. Ryż brązowy (nieoczyszczony) zalecany jest osobom, zażywającym środki farmakologiczne, obniżające poziom choresteloru. Ryż pomaga utrzymać właściwą przemianę materii. Jest podstawą diety bezglutenowej i nie powoduje uczuleń.
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna - 363 kcal (1536 kJ) kJ / kcal
tłuszcz - 2.50 g
węglowodany - 75.00 g
białko - 7.80 g
Informacja alergenna