


Mango BIO/1 szt DOSTĘPNY TYLKO W SKLEPIE STACJONARNYM W KRAKOWIE





Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Cena za 1szt.
Owoc mango jest jednym z najsmaczniejszych owoców świata. Spożywany jest na surowo, konserwuje sie go w puszkach, służy do wyroby soków, dżemów, galaretek, suszone owoce dodaje się do sosów. W Indiach nasiona wydobywane z pestek służyły jako pokarm w okresach głodu. Niskiej jakości drewno drzewa manganowego używane jest jako opał i jako surowiec na skrzynki. Miąższ mango zawiera około 14% cukrów (głównie sacharoza), karoteny, kwas cytrynowy i dużo witaminy C (37 mg/ 100g). W zależności od odmiany owoce zawierają mniej lub więcej terpentyny, a jej zawartość zmniejsza się wraz z dojrzewaniem owocu. Owoce mango czasem mogą powodować u ludzi podrażnienia skóry. (biology.pl)