


Mąka żytnia chlebowa typ 720 BIO 1kg BioHarmonie
Opis
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Ekologiczna mąka żytnia chlebowa typ 720.
Doskonale nadaje się do przygotowania tradycyjnego zakwasu i wypieku chleba na zakwasie.
"Już od ponad 23 lat mielimy dla Państwa najwyższej jakości mąkę. Na opakowaniach mąk BioHarmonie świadomie umieszczamy krótszy okres przydatności do spożycia. Nasze doświadczenie nauczyło nas, iż to jedyny skuteczny sposób na zachowanie prawdziwej świeżości, wyrazistego zapachu i jedynego w swoim rodzaju smaku. Dzięki temu możemy Państwu zaproponować produkty najwyższej piekarskiej próby"
Przepis - Chleb pszenno-żytni(razowy).
Składniki:
300 g chlebowej mąki żytniej BIOHARMONIE,
40 g drożdży,
30 g miodu,
300 ml ciepłego mleka,
200 g mąki pszennej razowej (drobno mielonej) BIOHARMONIE,
20 oliwy z oliwek BioLinie
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Drożdże, miód i mleko rozmieszać i przygotować zaczyn. Do miski wsypać mąkę i wymieszać ją.
Dodać resztę składników, zaczyn i wyrobić ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Formę do chleba o długości około 20 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Do formy przełożyć ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Po wyrośnięciu ciasta formę włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C, piec około 50 minut, dopóki skórka nie nabierze złocistego koloru.
Wartość odżywcza w 100 g mąki:
Wartość energetyczna 1463 kJ/346 kcal
Tłuszcz 2,2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
Węglowodany 67 g
- w tym cukry 0,9 g
Błonnik 6,3 g
Białko 11 g
Sól <0,01 g
Skład: Ekologiczna mąka żytnia typ 720