



CIASTO MIGDAŁOWE
Absolutnie zdrowe bez mąki, margaryny, mleka!
Do zrobienia ciasta zainspirowała mnie klientka: kiedy okazało się, że w naszych Delikatesach w którąś sobotę zabrakło mąki migdałowej opowiedziała jak pyszne ciast robi zawsze na niedzielę. Zapasy mąki szybko uzupełniliśmy, a ja wypróbowałam podany przez klientkę przepis.
Ciasto migdałowe z mandarynkami:
składniki na foremkę keksową 35 cm. długości
- 250g mąki migdałowej
- ok. 4-5 łyżek stołowych ksylitolu lub cukru brazowego
- 2 mandarynki lub 1 pomarańcza
- 0,5 cytryny (niekoniecznie)
- 1 marchewka
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 6 jajek
- 1/4 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia (można pominąć)
- garść rodzynek
CUKINIA Z MAKARONEM
Sezon warzywno-owocowy w pełni. Warto korzystać z tego co urosło w naszych ogródkach i na polach ekologicznych gospodarstw. Cukinia jest zdrowa i lekkostrawna. Ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, a co ważne cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15-16 kcal.
SKŁADNIKI:
20 dkg makaronu pełnoziarnistego rurki lub świderki
1 średnia cukinia
2 duże cebule
po 1 łyżeczce tymianku i bazylii
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego lub 200 ml przecieru
natka pietruszki
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Kroimy cebulę w półkrążki, cukinię jeśli duża obieramy ze skórki i wydrążamy pestki, jeśli młoda i cienka od razu kroimy w dość drobną kostkę. Na rozgrzqany olej wkładamy cebulę chwilę dusimy, aby ją zeszklić, dodajemy cukinię. Dodajemy przyprawy, ok. pół szklanki wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Jak cukinia będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy i na koniec mieszamy z makaronem. Posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
Polecamy również: Pełnoziarniste risotto z cukinią i inne przepisy z portalu www.bioplanet.pl
WIOSENNA ZUPA Z FASOLI MUNG
FASOLA MUNG jest idealna do wiosennego oczyszczania, wspomaga proces odtruwania i odkwaszania organizmu, ułatwia usuwanie toksyn i złogów z układu naczyniowego. Wskazana jako stały element zdrowej diety. Wspiera profilaktykę i leczenie chorób układu krążenia. Jest cennym źródłem białka, zawiera też dużo witamin (A, B, C i E) i soli mineralnych. Ciekawy przepis na wiosenną zupę z fasoli mung znalazłam na blogu www.ekoquchnia.pl. Zastosowałam małą modyfikację, tzn, fasolkę namoczyłam na godzinę, taka gotuje się bardzo szybko.
Zupa z fasolki mung
składniki:
1 szklanka fasolki mung
1 średni por
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 korzeń pietruszki
1 ząbek czosnku
łyżka masła lub oliwy
przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, majeranek;
Fasolkę wypłukać, namoczyć 1-2 godz. Zalać wodą i gotować do miękkości. Marchewkę, seler naciowy i pietruszkę zetrzeć na tarce i dodać do gotującej się fasoli. Por (białą część) pokroić w pół krążki, posolić i poddusić na maśle lub oliwie razem z czosnkiem, po czym dodać do zupy. Gotować aż fasolka będzie miękka (ok. 10-15 min). Dodać przyprawy.
KUTIA na Wigilię
Potrawa ta pochodzi z kuchni kresowej, gdzie stanowiła tradycyjne danie wigilijne. Ja pierwszy raz jadłam ją na Dolnym Śląsku, gdzie mieszka wielu Kresowiaków i stamtąd mam przepis. Jedzenie tej potrawy ma zapewnić domownikom pomyślność i dobrobyt. Tradycyjnie przyrządza się ją z ziarnami pszenicy, ale można też robić z orkiszem.
Podstawą kutii jest mak i pszenica.
Składniki:
1 szklanka ziaren pszenicy,
1 szklanka maku,
pół szklanki miodu,
aromat migdałowy,
50 g rodzynków,
50 g migdałów,
50 g daktyli
50 g fig
Przygotowanie:
Pszenicę oczyść, zalej na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotuj, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (3-4 godziny). Znów odcedź. Mak opłucz, sparz, odsącz i dwa razy zmiel w maszynce z gęstym sitkiem. Zmielony mak połącz z odcedzoną pszenicą, z miodem i aromatem migdałowym.
Dodaj sparzone i posiekane bakalie. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Wigilijne śledzie w oleju lnianym
Śledzie w oleju powinny kilka dni poleżeć, aby nabrały łagodności i aromatu. Warto więc już o nich pomyśleć. Olej lniany polecam świeży zimnotłoczony, nie taki z półki sklepowej, tylko z lodówki np. Złotopolski. Olej powinien być rzeczywiście świeży, ten olej ma krótki dwumiesięczny okres przydatności i jest najlepszy. Oto mój wypróbowany przepis, najprostszy, klasyczny. Uda się każdemu. Przy wigilijnych gorących potrawach zimne śledzie będą wspaniałym dopełnieniem.
Składniki:
- 1 kg śledzi solonych w płatach (matjas, śledź korzenny),
- 6 cebul,
- 2/3 litra oleju lnianego,
- ziele angielskie, liście laurowe,
- 1 cytryna,
- ew. mleko do moczenia śledzi.
Wykonanie
Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Jeśli płaty śledziowe nie są mocno zasolone wystarczy 1 – 2 godziny. Czas moczenia dopasowujemy do własnego smaku. Najprostszym sposobem sprawdzenia, czy są akurat - jest zjedzenie odciętego małego kawałka wyjętego z kąpieli. Jeśli jest jeszcze ciągle zbyt intensywny, trzeba zmienić wodę i jeszcze zostawić śledzie na ok. pół godziny. Do moczenia śledzi można użyć mleka. Stają się wtedy łagodniejsze w smaku. Po wymoczeniu, śledzie osączamy na sicie. Przygotowujemy cebulę. Kroimy ją w jak najcieńsze plasterki. Tak samo postępujemy z cytryną. Na dnie dużego szklanego słoja kładziemy warstwę cebuli. Jeśli nie mamy dużego słoika mogą być dwa mniejsze. Dorzucamy ziele angielskie (kilka ziarenek) i liść laurowy. Kładziemy 2-3 półplasterki cytryny. Wlewamy olej tak, by przykrywał przyprawy. Odsączone płaty śledzi kroimy w równe dzwonka. Na pierwszej warstwie cebuli o przypraw układamy jedną warstwę dzwonków śledziowych. Powtarzamy czynności aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę stanowi cebula z przyprawami. Wlewamy olej, który musi dosięgać ostatniej warstwy cebuli. Lekko dogniatamy widelcem warstwy w dół, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza. Wstawiamy do lodówki na kilka dni. Podajemy na półmisku wykładając całą zawartość słoika. Zwykle podajemy go na samym początku uroczystego obiadu lub kolacji. Zawsze w towarzystwie pieczywa i masła.
Ciasto z dyni
Dynia to fantastyczne warzywo. Jest niskokaloryczna, wspomaga układ trawienny, zawiera wiele witamin z grupy B: B1, B2, PP, a także witaminę C. Dynia bogata jest w błonnik, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Na zimowe chłody, poprawę nastroju doskonałe będzie ciasto z dynią.
- 2 szklanki startej dyni
- 1 szklanka cukru trzcinowego lub słodu zbożowego (ryżowego lub orkiszowego)
- 3 jajka
- 2 łyżki cynamonu, a jeśli chcemy bardziej rozgrzewające ciasto to dodajemy jeszcze imbir i kardamon lub przyprawę do pierników
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 szklanki mąki razowej pszennej lub orkiszowej
- 1 szklanka oleju
- cukier puder
- 1 szklanka rodzynek
Najpierw obieramy i ścieramy dynię na tarce o średnich oczkach. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i cynamon wszystko razem mieszamy. Dodajemy startą dynię, rodzynki i jeszcze raz mieszamy, Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladowa polewą.
Zupa z czerwonej soczewicy
Przepis zaczerpnięty ze strony firmy Bioplanet
Składniki
- Soczewica czewona BIO - 1 szkl.
- włoszczyzna - pęk
- papryka - 1 szt.
- ziemniak - 2-3 szt.
- kostka bulionowa rapunzel - kostka
- sos pomidorowy (np. Alce Nero) - 1 but.
- pieprz - szczypta
- sól - szczypta
- śmietana - 200 g
Sposób przygotowania
W 1 litrze wody rozpuszczamy ekologiczną kostkę bulionową. Następnie dodajemy posiekaną włoszczyznę, paprykę, ziemniaki oraz dokładnie przepłukaną soczewicę (Można ją wcześniej namoczyć ok. 1h, ale nie jest to konieczne). Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec zaprawiamy śmietaną.
Sposób podania
Podajemy w miseczkach posypaną świeżą pietruszką, bazylią, lubczykiem.
Jesienna zupa z dyni
Jesień to pora na rozgrzewające zupy z dyni. Moim zdaniem najlepsza jest zupa z dyni hokkaido, ale równie smaczna będzie z innych odmian: zielonej, żółtej, pomarańczowej.
Składniki:
1 dynia ok. 1 kg
2 marchewki
1 pietruszka
2-3 ziemniaki
2 średnie cebule
kawałek selera
2 łyżki oliwy lub oleju
1 płaska łyżeczka świeżego, startego imbiru
kurkuma, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, sok z cytryny
Wykonanie
Obieramy warzywa, dynię wydrążamy, obieramy ze skóry, zostawiamy pestki. Jeśli dynia jest młoda i ma miękką skórkę, możemy użyć ją razem ze skórką. Pestki łuskamy i podprażamy na patelni. Gotujemy ok. 2 litry wody, kiedy zaczyna wrzeć dodajemy na czubku łyżeczki kurkumę i wrzucamy kolejno marchew, pietruszkę, ziemniaki, dynię i seler, dużą szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz i imbir. Osobno na patelni dusimy na oleju cebule i dodajemy do gotujących się warzyw. Gdy będą miękkie solimy do smaku i dodajemy 1/2 łyżki soku z cytryny. Po ugotowaniu zupę miksujemy. Podajemy posypaną prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!

CIASTO Z MĄKI KASZTANOWEJ
Składniki na 8-10 porcji:
125 g mąki kasztanowej,
125 g mąki pszennej razowej,
150 g masła,
240 g brązowego cukru,
łyżeczka sody,
szklanka mleka,
1 jajko,
55 g rodzynek,
kieliszek wódki żołądkowej,
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu,
40 g orzeszków ziemnych,
30 g żurawiny,
2 łyżki oliwy,
szczypta soli.
Czas przygotowania: 60 min
Z mąki, posiekanego masła i soli mikserem wyrabiać ciasto. Dodawać stopniowo brązowy cukier. Ciasto podzielić na dwie części. Połowę użyć do wylepienia dna okrągłej formy do pieczenia. W osobnej misce połączyć sodę, mleko i jajko. Dodać do pozostawionej części ciasta, wymieszać mikserem. Wrzucić żurawinę i rodzynki, wylać na warstwę ciasta w foremce. Posypać rozmarynem, orzeszkami ziemnymi i skropić oliwą. Piec 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika skropić wódką. Przechowywać ciasto w próżniowym pojemniku.
Zupa z soczewicy i kiszonych ogórków wg 5 przemian
przepis zaczerpnęliśmy z kulinarnego bloga
SKŁADNIKI
1 szklanka soczewicy czerwonej
sok z kiszonych ogórków (optymalnie — domowej produkcji)
LUB
1 szklanka soczewicy zielonej
4-5 średnich kiszonych ogórków
sok z kiszonych ogórków
duża cebula
por
3 duże marchewki
2 pietruszki
4-5 ziemniaków
pół selera
korzeń imbiru (ok. 1 cm)
liście laurowe
ziele angielskie
garść ziaren słonecznika
natka pietruszki
pół łyżeczki kurkumy
sól lub sos sojowy
pieprz
ghee lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Cebulę posiekać.
2. Warzywa korzeniowe pokroić na kawałki (niedbale, całość i tak będzie miksowana) i zgromadzić w jednej misce (system miskowy bardzo ułatwia gotowanie wg przemian).
3. Białą część pora posiekać w plasterki, imbir zetrzeć na tarce i razem z kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i 3 listkami laurowymi wrzucić do drugiej miski.
4. Soczewicę starannie opłukać (najlepiej w misce, odlewając wodę, nie na sitku).
5. Jeśli używamy ogórki kiszone, zetrzeć je na tarce.
6. Posiekać natkę.
WYKONANIE
OGIEŃ garnek stawiamy na ogniu i rozgrzewamy
ZIEMIA wlać olej lub ghee
METAL wrzucić cebulę, kiedy się zeszkli wraca do przemiany ZIEMI
ZIEMIA wrzucić warzywa korzeniowe
METAL wrzucić por, liście laurowe, ziele angielskie i imbir
WODA zalać ciepłą wodą (ok. 1,5 litra) i wrzucamy soczewicę
DRZEWO dodać natkę pietruszki
OGIEŃ zagotować i dodać kurkumę
Gotować do miękkości.
ZIEMIA dodać pestki słonecznika
METAL doprawić pieprzem
WODA doprawić sosem sojowym lub solą
DRZEWO dolać sok z kiszonych ogórków, a w przypadku wersji „zielonej” dorzucić także ogórki starte na tarce
Zmiksować na krem (wskazane jest wcześniejsze wyciągnięcie liści laurowych) i podawać.