Promocje
Herbata czerwona kostka 125g Panaceum
Herbata czerwona kostka 125g Panaceum
21,90 zł 18,90 zł
szt.
Maska do włosów z mango BIO 150ml Avril
Maska do włosów z mango BIO 150ml Avril
28,50 zł 23,50 zł
szt.
Kasza jaglana BIO 1kg BioPlanet
Kasza jaglana BIO 1kg BioPlanet
11,50 zł 9,50 zł
szt.
Wafle ryżowe w czekoladzie  BIO 72g Lestello
Wafle ryżowe w czekoladzie BIO 72g Lestello
7,99 zł 6,99 zł
szt.
Nasiona konopi łuskane BIO 200g BioPlanet
Nasiona konopi łuskane BIO 200g BioPlanet
24,50 zł 19,90 zł
szt.
Cukier trzcinowy brązowy BIO 500g BioPlanet
Cukier trzcinowy brązowy BIO 500g BioPlanet
10,50 zł 9,90 zł
szt.
Krem czekoladowo-orzechowy BIO 400g Nuscobio
Krem czekoladowo-orzechowy BIO 400g Nuscobio
25,20 zł 23,90 zł
szt.
Migdały BIO 350g Bio Planet
Migdały BIO 350g Bio Planet
33,50 zł 30,50 zł
szt.
Mydło do golenia z aloe vera BIO 150g Savon du Mid
Mydło do golenia z aloe vera BIO 150g Savon du Mid
45,99 zł 36,00 zł
szt.
Mydło do golenia vetyver 75g Savon du Midi
Mydło do golenia vetyver 75g Savon du Midi
19,99 zł 17,50 zł
szt.
Bestsellery
Olej sezamowy Virgin BIO 500ml BiOaza
Olej sezamowy Virgin BIO 500ml BiOaza
33,90 zł
szt.
Białe mydło do ciała i włosów 500ml Bania Agafii
Białe mydło do ciała i włosów 500ml Bania Agafii
27,50 zł 25,50 zł
szt.
Herbata czerwona kostka 125g Panaceum
Herbata czerwona kostka 125g Panaceum
21,90 zł 18,90 zł
szt.
Maska do włosów z mango BIO 150ml Avril
Maska do włosów z mango BIO 150ml Avril
28,50 zł 23,50 zł
szt.
Mydło do golenia vetyver 75g Savon du Midi
Mydło do golenia vetyver 75g Savon du Midi
19,99 zł 17,50 zł
szt.
Tahini białe BIO 250g Harmonica
Tahini białe BIO 250g Harmonica
18,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Przepisy

CIASTO MIGDAŁOWE

Absolutnie zdrowe bez mąki, margaryny, mleka!ciasto migdałowe

Do zrobienia ciasta zainspirowała mnie klientka: kiedy okazało się, że w naszych Delikatesach w którąś sobotę zabrakło mąki migdałowej opowiedziała jak pyszne ciast robi zawsze na niedzielę. Zapasy mąki szybko uzupełniliśmy, a ja wypróbowałam podany przez klientkę przepis.

Ciasto migdałowe z mandarynkami:

składniki na foremkę keksową 35 cm. długości

  • 250g mąki migdałowej
  • ok. 4-5 łyżek stołowych ksylitolu lub cukru brazowego
  • 2 mandarynki lub 1 pomarańcza
  • 0,5 cytryny (niekoniecznie)
  • 1 marchewka
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 6 jajek
  • 1/4 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia (można pominąć)
  • garść rodzynek
Mandarynki i cytrynę (oczywiście ekologiczne) umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić w ósemki, wydrążyć nasiona, dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, zalać odrobiną wody i gotować ż do miękkości. Odparować nadmiar wody, wystudzić i zmiksować.
Dodać kurkumę, ksylitol, całe jajka,  ponownie zmiksować. Na końcu dodać sól, proszek do pieczenia i mąke migdałową i dalej ubić mikserem, dodać rodzynki i wymieszać łyżką. Foremkę posmarować olejem kokosowym, wysypać wiórkami kokosowymi lub resztką mąki migałowej. przełożyć ciasto do faremki, wierzch posypać płatkami migdałowymi, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na ok. 45 minut. Wystudzić ciasto i wyjąć z formy.
Ciasto Jest naprawdę smaczne!

CUKINIA Z MAKARONEM

 

Sezon warzywno-owocowy w pełni. Warto korzystać z tego co urosło w naszych ogródkach i na polach ekologicznych gospodarstw. Cukinia jest zdrowa i lekkostrawna. Ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, a co ważne cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15-16 kcal.

 

SKŁADNIKI:

 

20 dkg makaronu pełnoziarnistego rurki lub świderki

 

1 średnia cukinia

 

2 duże cebule

 

po 1 łyżeczce tymianku i bazylii

 

olej do smażenia

 

sól i pieprz do smaku

 

2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego lub 200 ml przecieru

 

natka pietruszki

 

 

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Kroimy cebulę w półkrążki, cukinię jeśli duża obieramy ze skórki i wydrążamy pestki, jeśli młoda i cienka od razu kroimy w dość drobną kostkę. Na rozgrzqany olej wkładamy cebulę chwilę dusimy, aby ją zeszklić, dodajemy cukinię. Dodajemy przyprawy, ok. pół szklanki wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Jak cukinia będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy i na koniec mieszamy z makaronem. Posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.

 

Polecamy również: Pełnoziarniste risotto z cukinią i inne przepisy z portalu www.bioplanet.pl

 

WIOSENNA ZUPA Z FASOLI MUNG

FASOLA MUNG jest idealna do wiosennego oczyszczania, wspomaga proces odtruwania i odkwaszania organizmu, ułatwia usuwanie toksyn i złogów z układu naczyniowego. Wskazana jako stały element zdrowej diety. Wspiera profilaktykę i leczenie chorób układu krążenia. Jest cennym źródłem białka, zawiera też dużo witamin (A, B, C i E) i soli mineralnych. Ciekawy przepis na wiosenną zupę z fasoli mung znalazłam na blogu www.ekoquchnia.pl. Zastosowałam małą modyfikację, tzn, fasolkę namoczyłam na godzinę, taka gotuje się bardzo szybko.

 Zupa z fasolki mung

składniki:

1 szklanka fasolki mung

1 średni por

 2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

 1 korzeń pietruszki

 1 ząbek czosnku

 łyżka masła lub oliwy

 przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, majeranek;

Fasolkę wypłukać, namoczyć 1-2 godz. Zalać wodą i gotować do miękkości. Marchewkę, seler naciowy i pietruszkę zetrzeć na tarce i dodać do gotującej się fasoli.  Por (białą część) pokroić w pół krążki, posolić i poddusić na maśle lub oliwie razem z czosnkiem, po czym dodać do zupy. Gotować aż fasolka będzie miękka (ok. 10-15 min). Dodać przyprawy.

 



KUTIA na Wigilię

Potrawa ta pochodzi z kuchni kresowej, gdzie stanowiła tradycyjne danie wigilijne. Ja pierwszy raz jadłam ją na Dolnym Śląsku, gdzie mieszka wielu Kresowiaków i stamtąd mam przepis. Jedzenie tej potrawy ma zapewnić domownikom pomyślność i dobrobyt. Tradycyjnie przyrządza się ją z ziarnami pszenicy, ale można też robić z orkiszem.

Podstawą kutii jest mak i pszenica.

Składniki:

    1 szklanka ziaren pszenicy,

    1 szklanka maku,

    pół szklanki miodu,

    aromat migdałowy,

    50 g rodzynków,

    50 g migdałów,

    50 g daktyli

    50 g fig

Przygotowanie:

Pszenicę oczyść, zalej na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotuj, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (3-4 godziny). Znów odcedź. Mak opłucz, sparz, odsącz i dwa razy zmiel w maszynce z gęstym sitkiem. Zmielony mak połącz z odcedzoną pszenicą, z miodem i aromatem migdałowym.

Dodaj sparzone i posiekane bakalie. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki.


 

 Wigilijne śledzie w oleju lnianym

Śledzie w oleju powinny kilka dni poleżeć, aby nabrały łagodności i aromatu. Warto więc już o nich pomyśleć. Olej lniany polecam świeży zimnotłoczony, nie taki z półki sklepowej, tylko z lodówki np. Złotopolski. Olej powinien być rzeczywiście świeży, ten olej ma krótki dwumiesięczny okres przydatności i jest najlepszy. Oto mój wypróbowany przepis, najprostszy, klasyczny. Uda się każdemu. Przy wigilijnych gorących potrawach zimne śledzie będą wspaniałym dopełnieniem.

Składniki:

- 1  kg śledzi solonych w płatach (matjas, śledź korzenny),

- 6 cebul,

- 2/3 litra oleju lnianego,

 - ziele angielskie, liście laurowe,

- 1 cytryna,

- ew. mleko do moczenia śledzi.

Wykonanie

Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Jeśli płaty śledziowe nie są mocno zasolone wystarczy 1 – 2 godziny. Czas moczenia dopasowujemy do własnego smaku. Najprostszym sposobem sprawdzenia, czy są akurat - jest zjedzenie odciętego małego kawałka wyjętego z kąpieli. Jeśli jest jeszcze ciągle zbyt intensywny, trzeba zmienić wodę i jeszcze zostawić śledzie na ok. pół godziny. Do moczenia śledzi można użyć mleka. Stają się wtedy łagodniejsze w smaku. Po wymoczeniu, śledzie osączamy na sicie. Przygotowujemy cebulę. Kroimy ją w jak najcieńsze plasterki. Tak samo postępujemy z cytryną. Na dnie dużego szklanego słoja kładziemy warstwę cebuli. Jeśli nie mamy dużego słoika mogą być dwa mniejsze. Dorzucamy ziele angielskie (kilka ziarenek) i liść laurowy. Kładziemy 2-3 półplasterki cytryny. Wlewamy olej tak, by przykrywał przyprawy. Odsączone płaty śledzi kroimy w równe dzwonka. Na pierwszej warstwie cebuli o przypraw układamy jedną warstwę dzwonków śledziowych. Powtarzamy czynności aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę stanowi cebula z przyprawami. Wlewamy olej, który musi dosięgać ostatniej warstwy cebuli. Lekko dogniatamy widelcem warstwy w dół, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza. Wstawiamy do lodówki na kilka dni. Podajemy na półmisku wykładając całą zawartość słoika. Zwykle podajemy go na samym początku uroczystego obiadu lub kolacji. Zawsze w towarzystwie pieczywa i masła.

 



Ciasto z dyni   

Dynia to fantastyczne warzywo. Jest niskokaloryczna, wspomaga układ trawienny, zawiera wiele witamin z grupy B: B1, B2, PP, a także witaminę C. Dynia bogata jest w błonnik, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Na zimowe chłody, poprawę nastroju doskonałe będzie ciasto z dynią. Dynia bio

  • 2 szklanki startej dyni
  • 1 szklanka cukru trzcinowego lub słodu zbożowego (ryżowego lub orkiszowego)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cynamonu, a jeśli chcemy bardziej rozgrzewające ciasto to dodajemy jeszcze imbir i kardamon lub przyprawę do pierników
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki razowej pszennej lub orkiszowej
  • 1 szklanka oleju
  • cukier puder
  • 1 szklanka rodzynek

Najpierw obieramy i ścieramy dynię na tarce o średnich oczkach. Jajka ubijamy  z cukrem, dodajemy olej, mąkę, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i cynamon wszystko razem mieszamy. Dodajemy startą dynię, rodzynki i jeszcze raz mieszamy, Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladowa polewą.


 

Zupa z czerwonej soczewicy        

Przepis zaczerpnięty ze strony firmy Bioplanet

Składniki

Sposób przygotowania

W 1 litrze wody rozpuszczamy ekologiczną kostkę bulionową. Następnie dodajemy posiekaną włoszczyznę, paprykę, ziemniaki oraz dokładnie przepłukaną soczewicę (Można ją wcześniej namoczyć ok. 1h, ale nie jest to konieczne). Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec zaprawiamy śmietaną.

Sposób podania

Podajemy w miseczkach posypaną świeżą pietruszką, bazylią, lubczykiem.

 

Jesienna zupa z dyni

Jesień to pora na rozgrzewające zupy z dyni. Moim zdaniem najlepsza jest zupa z dyni hokkaido, ale równie smaczna będzie z innych odmian: zielonej, żółtej, pomarańczowej.

Składniki:                                                                                                

1 dynia ok. 1 kg

2 marchewki

1 pietruszka

2-3 ziemniaki

2 średnie cebule

kawałek selera

2 łyżki oliwy lub oleju

1 płaska łyżeczka świeżego, startego imbiru

kurkuma, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, sok z cytryny

Wykonanie

Obieramy warzywa, dynię wydrążamy, obieramy ze skóry, zostawiamy pestki. Jeśli dynia jest młoda i ma miękką skórkę, możemy użyć ją razem ze skórką. Pestki łuskamy i podprażamy na patelni. Gotujemy ok. 2 litry wody, kiedy zaczyna wrzeć dodajemy na czubku łyżeczki kurkumę i wrzucamy kolejno marchew, pietruszkę, ziemniaki, dynię i seler, dużą szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz i imbir. Osobno na patelni dusimy na oleju cebule i dodajemy do gotujących się warzyw.  Gdy będą miękkie solimy do smaku i dodajemy  1/2 łyżki soku z cytryny. Po ugotowaniu zupę miksujemy. Podajemy posypaną prażonymi  pestkami dyni.

Smacznego!

Omlet z warzywami
przepis Danusi B.
Składniki:
2 średnie pomidory
2 średnie kolorowe papryki
kawałek pora
1cebula
1 mała cukinia
2 średnie ogórki kiszone
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki i pół pęczka koperku
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej pół na pół białej i razowej
ser żółty do posypania
keczup
olej do smażenia
Przyprawy:pieprz, cząber, sól, bazylia, tymianek, kurkuma, majeranek, kminek
 
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, dodajemy jajka mąkę oraz przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie.
Pieczemy na patelni jeden większy lub kilka małych placuszków, na złoty kolor pod przykryciem.
Po przewróceniu posypujemy żółtym serem i dalej smażymy . Po usmażeniu polewamy keczupem i spożywamy na gorąco.
SMACZNEGO!

 

 

CIASTO Z MĄKI KASZTANOWEJ

Składniki na 8-10 porcji:

 125 g mąki kasztanowej,

125 g mąki pszennej razowej,

150 g masła,

240 g brązowego cukru,

łyżeczka sody,

szklanka mleka,

1 jajko,

55 g rodzynek,

kieliszek wódki żołądkowej,

2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu,

40 g orzeszków ziemnych,

30 g żurawiny,

2 łyżki oliwy,

szczypta soli.

Czas przygotowania: 60 min

Z mąki, posiekanego masła i soli mikserem wyrabiać ciasto. Dodawać stopniowo brązowy cukier. Ciasto podzielić na dwie części. Połowę użyć do wylepienia dna okrągłej formy do pieczenia. W osobnej misce połączyć sodę, mleko i jajko. Dodać do pozostawionej części ciasta, wymieszać mikserem. Wrzucić żurawinę i rodzynki, wylać na warstwę ciasta w foremce. Posypać rozmarynem, orzeszkami ziemnymi i skropić oliwą. Piec 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika skropić wódką. Przechowywać ciasto w próżniowym pojemniku.

 


Zupa z soczewicy i kiszonych ogórków wg 5 przemian

 

przepis zaczerpnęliśmy z kulinarnego bloga  

SKŁADNIKI

1 szklanka soczewicy czerwonej
sok z kiszonych ogórków (optymalnie — domowej produkcji)

LUB

1 szklanka soczewicy zielonej
4-5 średnich kiszonych ogórków
sok z kiszonych ogórków

duża cebula
por
3 duże marchewki
2 pietruszki
4-5 ziemniaków
pół selera
korzeń imbiru (ok. 1 cm)
liście laurowe
ziele angielskie
garść ziaren słonecznika
natka pietruszki
pół łyżeczki kurkumy
sól lub sos sojowy
pieprz
ghee lub olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

1. Cebulę posiekać.
2. Warzywa korzeniowe pokroić na kawałki (niedbale, całość i tak będzie miksowana) i zgromadzić w jednej misce (system miskowy bardzo ułatwia gotowanie wg przemian).
3. Białą część pora posiekać w plasterki, imbir zetrzeć na tarce i razem z kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i 3 listkami laurowymi wrzucić do drugiej miski.
4. Soczewicę starannie opłukać (najlepiej w misce, odlewając wodę, nie na sitku).
5. Jeśli używamy ogórki kiszone, zetrzeć je na tarce.
6. Posiekać natkę.

WYKONANIE

OGIEŃ garnek stawiamy na ogniu i rozgrzewamy
ZIEMIA wlać olej lub ghee
METAL wrzucić cebulę, kiedy się zeszkli wraca do przemiany ZIEMI
ZIEMIA
wrzucić warzywa korzeniowe
METAL
wrzucić por, liście laurowe, ziele angielskie i imbir
WODA
zalać ciepłą wodą (ok. 1,5 litra) i wrzucamy soczewicę
DRZEWO
dodać natkę pietruszki
OGIEŃ
zagotować i dodać kurkumę
Gotować do miękkości.
ZIEMIA
dodać pestki słonecznika
METAL
doprawić pieprzem
WODA
doprawić sosem sojowym lub solą
DRZEWO
dolać sok z kiszonych ogórków, a w przypadku wersji „zielonej” dorzucić także ogórki starte na tarce

Zmiksować na krem (wskazane jest wcześniejsze wyciągnięcie liści laurowych) i podawać.


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl